Vasakyrkan 
– 100 år med Stångehuvudgranit i Göteborg


Vasakyrkan är belägen i stadsdelen Vasastaden i Göteborg. Den är byggd av granit från Stångehuvud och en av de största granitkyrkorna i Sverige. Det är en monumental byggnad, utförd i nyromansk stil med en del utsmyckningsdetaljer i jugendstil.

Kyrkan ritades av arkitekt Yngve Rasmussen och uppfördes under åren 1905 till 1908. 5000 kubikmeter huggen fasadsten skeppades under denna tid från Stångehuvud till platsen för kyrkbygget mellan Vasaparken och Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg.

Kyrkan byggdes under en tid då ett flertal stenhus uppfördes i Vasastaden. Stor inflyttning i stadsdelen innebar att det behövdes en större kyrka. 

Vasakyrkan invigdes med pompa och ståt av biskop Edvard Rodhe Palmsöndagen den 4 april 1909 och firar alltså i år 100 år.

 

Se även: www.svenskakyrkan.se/vasa/

 

Vasakyrkan har plats för 1500 personer. I koret syns en stor muralmålning, gjord av Albert Eldh på 1920-talet, föreställande Kristi himmelsfärd.

I kyrkan märks ett dussintal mäktiga kolonner som är huggna av den karaktäristiska rödaktiga grovkorniga Stångehuvud-graniten.

 

Tillbaka till startsidan