Calla Curman



Calla Curman the savior of Stångehuvud

Carl and Calla Curman foundation

Vegetation and beach

The granite landscape

The stone quarrying

Animals in Stångehuvud

The lighthouse

Literature

Accessibility
and rules

Map and views

Find the location with GPS

Walks - arrangements

Links to sites about Stångehuvud- Curman

Contact the foundation


Stångehuvud

The most westernly outpost of Lysekil

  "Walker, the sea

   welcomes you

    The Land of Cliffs 

  calls you"

   (F. Nycander)

Welcome to this website about the beautiful area of Stångehuvud, which is located in the western part of Lysekil in the county of Bohuslän on the Swedish west coast.

At Stångehuvud – which has been a nature reserve since 1982 – the Bohus granite has its southernmost offshoot. The granite, formed some 920 million years ago, was greatly desired among stone quarrying companies in the second half of the 1800s. For almost 50 years granite was broken in parts of Stångehuvud. 

Calla Curman (1850–1935), wife of Carl Curman (1833–1913), was a health resort doctor, professor and founder of Lysekil as a health resort. She had watched with anxiety as the quarrying at Stångehuvud had spread into the surrounding areas. Between 1916-1920 Calla Curman bought large parts of the beautiful granite landscape and in this way saved it for posterity, preserving it from the increasingly widespread stone quarrying.

In November 1925 Calla Curman presented the area of Stångehuvud to the Royal Academy of Sciences as a gift and established the Carl and Calla Curman foundation. The deed of donation from November 3 1925 stated that the area should be "managed and forever preserved as a monument to nature".

Thanks to Calla Curman we can even today wander in areas of pristine granite rock, which have been shaped only by the forces of nature. 

Read more about the fascinating area of Stångehuvud under the headings to the left.

 

                                                  Look at the "old man of Kramkistan"         Panorama board at Galleberget          Viewpoints in summer and winter

 


Text, colour photo © and webdesign:
   Thomas Andersson 2017
Updated 2017-11-16